De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Tot 26 jaar celstraf geëist voor Mocro Maffia liquidatie en voorbereiding liquidatie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 26 jaar gevangenisstraf geëist voor een liquidatie en voorbereiding van een tweede liquidatie. De daders schoten de verkeerde man dood waarna er opnieuw een poging werd gedaan om het echte doelwit te liquideren.

In de nacht van 11 op 12 januari 2017 werd de 31-jarige Utrechter Hakim Changachi doodgeschoten bij een flat aan de Faustdreef. Al snel bleek dat de daders de verkeerde persoon om het leven hadden gebracht. Het echte doelwit was Khalid H. die in dezelfde flat woont. Twee dagen later werd alsnog geprobeerd om H. te liquideren. Het slachtoffer rook onraad en waarschuwde de politie. Er ontstond een achtervolging en de politie kon de twee inzittenden aanhouden.

Het OM eiste vorige week acht jaar cel tegen de chauffeur van de auto. Tegen medeverdachte Marciano D. (27) werd een gevangenisstraf van twaalf jaar geëist. De twee mannen worden alleen verdacht van betrokkenheid bij de tweede liquidatiepoging in Utrecht.

De twee mannen die volgens justitie ook betrokken waren bij de vergismoord op Hakim Changachi hebben 26 jaar tegen zich horen eisen. Een derde man die vermoedelijk ook betrokken was bij de moord op Changachi werd twee weken daarna zelf geliquideerd in Amsterdam. Het gaat om Justin Jap Tjong. Het onderzoek naar zijn moord is nog in volle gang.

Naar aanleiding van de moord op Changachi heeft Nabil B. besloten om kroongetuige te worden. B. zat naar verluidt klem omdat de familie van Changachi wist dat hij betrokken was bij de liquidatie. Volgens de kroongetuige zou de gezochte Ridouan T. opdracht hebben gegeven voor deze en een reeks andere liquidaties. De onschuldige broer van B. is geliquideerd toen het nieuws rondom de kroongetuige bekend werd gemaakt door justitie. De schutter is inmiddels veroordeeld en heeft 20 jaar cel gekregen.