© Twitter

Tot 26 jaar voor liquidatie verkeerde persoon (Ayla Mintjes) in Amsterdam

De rechtbank heeft tot 26 jaar opgelegd voor de liquidatie in Amsterdam waarbij Ayla Mintjes werd doodgeschoten. Het slachtoffer was niet het doelwit.

Volgens de officier van justitie hebben twee mannen gefungeerd als schutter en was de derde de bestuurder van een vluchtauto. ‘Kennelijk maakte het voor de verdachten niet uit wie er om het leven werd gebracht en of er onschuldige burgers zouden worden geraakt. De kogels zijn tot 500 meter verderop over de weg, over de bosschages, in een balkon gevlogen en hebben verschillende ramen en woningen geraakt. (..) Achteraf bleken er ook gewoon kinderen op straat te hebben gespeeld’, aldus de officieren van justitie in hun requisitoir.

De schutters hadden het gemunt op Anis B. die in de passagiersstoel zat. In plaats van het doelwit werd zijn vriendin, de 27-jarige Ayla Mintjes, geraakt. De vrouw is zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis waar ze is komen te overlijden. B. blijkt in maart 2021 nog door de politie gewaarschuwd te zijn voor een dreiging op zijn leven en dat hij op een dodenlijst zou staan. Dat die dreiging reëel is, blijkt wel uit verschillende voorbereidingshandelingen voor de moord op hem. In de afgelopen maanden zijn vier personen hier voor veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen de 6 en 9 jaar.

De officier van justitie eiste 30 jaar gevangenisstraf tegen de drie mannen. De rechtbank is tot lagere straffen gekomen. Er is 26, 22 en 20 jaar gevangenisstraf opgelegd voor het uitvoeren van de liquidatie en de voorbereidingen daartoe. De man die fungeerde als chauffeur krijgt de hoogste straf opgelegd. Volgens de rechtbank omdat hij een coördinerende rol had en eerder voor zware geweldsdelicten is veroordeeld.