© Pixabay on Pexels.com

Tot 30 jaar geëist voor koelbloedig liquideren Rachid Kotar met elf kogels voor ogen 5-jarig zoontje

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 30 jaar cel geëist voor de liquidatie van Rachid Kotar voor de ogen van zijn zoontje (5) in Amstelveen.

Drie mannen van 21, 24 en 27 jaar worden ervan verdacht de liquidatie in december 2019 te hebben uitgevoerd. De verdachten van 21 en 27 jaar zijn in de ogen van het OM de schutters. De 24-jarige verdachte zou een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de liquidatie door een peilbaken onder de auto van het slachtoffer te plaatsen, waardoor hij en de vermeende schutters precies wisten waar de auto zich bevond. De drie verdachten hebben nauw en bewust samengewerkt, aldus de officieren van justitie. De twee mogelijke schutters worden ook verdacht van de poging moord op het toen 5-jarig zoontje van het slachtoffer. Tegen hen eist het OM daarom een straf van 30 jaar. De 24-jarige verdachte hoorde 22 jaar tegen zich eisen. 

Eerder veroordeelde de rechtbank in deze zaak een man tot twaalf jaar celstraf na een eis van twintig jaar. Het gaat om de vermoedelijke bestuurder van de vluchtauto. Hij was 17 jaar oud toen de liquidatie op Kotar werd uitgevoerd. Hij zou onder meer de vluchtauto hebben bestuurd en deze bus hebben gebruikt bij voorverkenningen voor de moord. Tegen de uitspraak zijn zowel de verdediging als het OM in hoger beroep gegaan.

Het bewijs tegen de drie andere verdachten bestaat onder meer uit camerabeelden van de plaats delict, DNA-sporen, telefoongegevens en gegevens van OV-chipkaarten. Kort na de liquidatie trof de politie een parkeerplaats op de Buitensingel in Amsterdam een brandende Volkswagen Transporter. In de omgeving van de bestelbus zijn onder meer kledingstukken en handschoenen gevonden, waarop onder meer het DNA van de 27-jarige verdachte en bloed van het slachtoffer is aangetroffen. Uit camerabeelden blijkt dat deze bestelbus niet alleen bij voorverkenningen is gebruikt maar ook bij het vervoeren van de schutters naar en van de plaats delict.

‘Het is bijna niet in te denken wat dit jongetje heeft moeten meemaken. De angst die hij moet hebben gevoeld toen voor zijn ogen zijn sterke vader werd gedood, zijn vader werd doorzeeft met kogels en van zijn vader letterlijk het hoofd werd ingeslagen’, aldus de officieren van justitie in hun requisitoir. Het 5-jarige jongetje is over het dode lichaam van zijn vader uitgestapt en weggerend om zichzelf in veiligheid te brengen. De rechtbank doet eind juli uitspraak tegen de drie mogelijke uitvoerders van de koelbloedige liquidatie.