Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot drie jaar cel geëist tegen een groep Amsterdammers voor zeer professionele en georganiseerde diefstal van auto’s op bestelling.

Het onderzoek van het Landelijk Parket van het OM is gestart op 13 augustus 2015 op basis van informatie dat twee broers betrokken zouden zijn bij het stelen en omkatten van auto’s.

De hoofdrollen werden volgens het OM gespeeld door drie Amsterdamse broers en een neef van de broers, 22 tot 29 jaar oud. Zij vormden met drie anderen (28 tot 40 jaar) een gestructureerde criminele organisatie. Nog twee broers (38 en 43) en een tiende verdachte hebben bijrollen gehad. Aldus het OM.

De verdachten gingen zeer professioneel te werk en één van de verdachten beschikte thuis over geavanceerde apparatuur om sleutels na te maken. Een ander maakte gebruik van het computersysteem van zijn werkgever om de gestolen auto’s te voorzien van een kenteken of chassisnummer van een identieke auto.

Mensen die auto’s kochten konden specifieke wensen opgeven, zoals het type auto en gewenste accessoires. De groep ging daarnaar op zoek. Het lukte de verdachten op doortastende wijze voertuigen te stelen, zonder schade aan te brengen aan de auto’s.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in de rechtbank Amsterdam straffen uiteenlopend van 240 uur werkstraf tot 3,5 jaar celstraf geëist tegen de tien verdachten en binnenkort zal er uitspraak worden gedaan in deze zaak.