Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Tot 4 jaar cel geëist voor plofkraak winkelcentrum Utrecht met maar 650 euro buit

Justitie heeft celstraffen van tot 4 jaar geëist voor het opblazen van een geldautomaat in Utrecht.

De officier van justitie eiste onvoorwaardelijke celstraffen van vier jaar en 42 maanden geëist tegen twee 24-jarige mannen uit Utrecht en Nijmegen. De twee worden verantwoordelijk gehouden voor de plofkraak op een geldautomaat in een bankfiliaal in een winkelcentrum aan de Seinedreef in Utrecht. De plofkraak vond plaats op 20 september 2019.

De explosie veroorzaakte enorme schade aan de omliggende winkels en woningen en aan geparkeerde auto’s. Puien en muren zijn weggeslagen, het dak is omhoog gekomen en brokstukken zijn tot zeventig meter ver de openbare ruimte in geslingerd. Van diverse panden zijn ruiten gesneuveld. Volgens het OM hebben de plofkrakers de bewoners van omliggende woningen en eventuele omstanders in levensgevaar gebracht.

De verdachte uit Nijmegen werd kort na de ontploffing in de buurt van het winkelcentrum aangehouden terwijl hij probeerde te vluchten op een scooter. De man zou een bekennende verklaring hebben afgelegd. De 24-jarige Utrechter is aangehouden nadat zijn DNA werd aangetroffen op bij de plofkraak gebruikte materialen, zoals handschoenen en een bivakmuts. De man ontkent iets met de plofkraak te maken te hebben. Beide verdachten zitten sinds hun aanhouding in voorarrest.

Er zijn door meerdere partijen vorderingen ingediend om de geleden schade vergoed te krijgen door de verdachten. Het gaat dan om schade aan de geldautomaat, gebouwen, gederfde inkomsten van ondernemers en om immateriële schade. Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank verzocht de vorderingen toe te wijzen voor een bedrag van ruim 300.000 euro. Ook de buit, een schamele 650 euro is in deze vordering meegenomen.

Beide verdachten zijn eerder veroordeeld waarbij hen een deels voorwaardelijke celstraf is opgelegd. Omdat zij nog in hun proeftijd liepen, heeft de officier van justitie de rechtbank ook gevraagd deze gevangenisstraffen van drie maanden en twee weken alsnog uit te laten zitten. De rechtbank doet binnenkort uitspraak in deze zaak.