Lijntjes cocaïne © crime nieuws

Tot 4 jaar cel voor grootschalige smokkel cocaïne via Antwerpen en Rotterdam

De rechtbank Rotterdam heeft tot vier jaar cel opgelegd voor de grootschalige smokkel van cocaïne uit Zuid-Amerika. De partijen werden ingevoerd via de Rotterdamse en Antwerpse havens.

Het is een ‘multinational in verdovende middelen’ die vanuit verschillende landen in Zuid-Amerika vooral cocaïne vervoerde naar Europa, via de havens van Antwerpen en Rotterdam, aldus het OM. De hoofdverdachte is in 2015 in zijn auto in Amsterdam geliquideerd.

De officieren van justitie hebben tegen de elf mannen die verdacht worden van betrokkenheid tot 4 jaar gevangenisstraf geëist. De verdachten in de leeftijd van 34 tot 61 jaar zijn afkomstig uit Colombia, Amsterdam, Rotterdam, Landsmeer en Horst. De partijen werden in 2011 al ingevoerd en omdat het onderzoek, zeker na de liquidatie van de hoofdverdachte, lang duurde, vroegen de officieren een lagere straf dan gebruikelijk voor soortgelijke feiten. De mannen worden verder verdacht van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en wapenbezit.

De rechtbank heeft de verdachten gevangenisstraffen variërend van 4 jaar tot een deels voorwaardelijke gevangenisstraf van 270 dagen. Daarnaast is een taakstraf van 240 uur opgelegd. Negen verdachten zijn veroordeeld. Eén verdachte is vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs.