Tot 4 jaar geëist voor grootschalige miljoenenfraude met piramide fonds

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 4 jaar cel geëist voor faillissementsfraude, oplichting, witwassen en belastingfraude. Het zou gaan om tientallen miljoenen euro’s.

De verdachten zijn een man en een vrouw. De twee zouden vakantievilla’s in diverse landen, waaronder Antigua, hebben ontwikkeld maar het bleek een zogenaamd piramide fonds. Een kaartenhuis wat volgens het OM in 2012 failliet ging. De Belastingdienst is voor 50 miljoen euro benadeeld door de ondergang van het betreffende concern.

‘Transacties werden uitgedacht, deels uitgevoerd, weer teruggedraaid, tijdelijk bij verdachte in privé geparkeerd en/of uiteindelijke op basis van een ander organigram uitgevoerd. Grotere rekening-courant schulden werden (in privé) opgebouwd en verdwenen weer door met winst terug verkopen van doelvennootschappen aan vennootschappen waar de rekeningcourantschuld is opgebouwd. Liquiditeit werd geconstrueerd door zogenaamde kasrondjes.’, aldus de officier. In de begin jaren ging het volgens het OM om het oppoetsen van de jaarrekeningen om het vertrouwen van de informal investors te behouden, en nieuwe investors aan te trekken om het concern draaiende te houden. Het concern was namelijk inmiddels verworden tot een piramide spel.

‘Raffinement, manipulatief en scrupuleloos, zijn woorden die bij mij opkomen als ik naar dit dossier kijk. Alleen verdachten zijn er goed uitgesprongen toen de zakelijke en het privé kaartenhuizen in elkaar stortten. Door hun handelen hebben ze een ernstige inbreuk gemaakt op het vertrouwen dat alle partijen in het economisch verkeer in elkaar stellen. Ten eerste zijn het de crediteuren, in geval van de faillissementsfraude, ten tweede zijn het de deelnemers aan het economisch verkeer zoals banken en ten derde is het de Belastingdienst en daarmee de samenleving, in geval van het doen van onjuiste belastingaangifte.’, aldus de officier.

De verdachte man was volgens de officier in het begin een succesvolle ondernemer maar dat liep al snel anders. ‘Zo bleek hij geen respect te hebben voor de spaargelden van investeerders, hij overlegde valse jaarrekeningen om te voorkomen dat een lening opeisbaar werd, zijn fiscale verplichtingen jegens de gemeenschap had hij lak aan, hij leek nergens te wonen dus hij hoefde ook nergens belasting te betalen, hij speelde verstoppertje met de Belastingdienst en zei niets te bezitten maar had wel geld om de Spaanse fiscus te betalen om zo daar zijn gevangenisstraf te ontlopen.’, aldus de officier.

Tegen de man is een gevangenisstraf van vier jaar geëist. De vrouw hoorde twee jaar cel tegen zich eisen voor haar rol. De rechtbank in Zwolle doet binnenkort uitspraak tegen de verdachten van de miljoenenfraude.