Tot 5 jaar cel geëist voor oplichting en roven ruim kwart miljoen bij verkoop mondkapjes

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft jaren cel geëist voor oplichting met de verkoop van mondkapjes.

Het onderzoek werd gestart nadat gedupeerden klanten zich melden bij het bedrijf Ali B. beheer B.V. in Almere. Ze hadden bedragen van 130.000 en 122.000 euro overgemaakt voor partijen mondkapjes maar niets ontvangen. Hun contactpersoon bleek een vervalst paspoort. Via de rekeningnummers die gebruikt waren bij de betalingen kwam de politie op het spoor van geldezels die een rekening ter beschikking hadden gesteld.

Verder onderzoek, waarbij onder meer camerabeelden van pintransacties werden bekeken, leidde naar de hoofdverdachten. Het ging om een 23-jarige man uit Arnhem, een 27-jarige eveneens uit Arnhem en een 30-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Tijdens het onderzoek werd volgens het OM duidelijk dat de mannen een samenwerkingsverband waren aangegaan, Hierbij zouden ze zich schuldig hebben gemaakt aan oplichting van bedrijven die mondkapjes wilden kopen.

De 30-jarige verdachte bouwde de website waarbij hij de gegevens van Ali B. beheer misbruikte. Hij deed alle ICT-gerelateerde taken zodat het een betrouwbaar bedrijf leek te zijn. De 27-jarige verdachte deed de promotie en de klantcontacten. De 23-jarige verdachte regelde de geldezels, beheerde hun bankrekeningen en –passen, en pinde het geld. Volgens de officier hebben ze er alle drie van geprofiteerd en zijn bij alle verdachten luxe goederen en/of contant geld aangetroffen.

De officier van justitie sprak van ‘een gebrek aan sensitiviteit en een hoge mate van egoïsme.’ Tegen de 23-jarige verdachte eiste ze een gevangenisstraf van vijf jaar onvoorwaardelijk, tegen de beide andere een gevangenisstraf van vier jaar. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.