Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Tot 5,5 jaar cel geëist voor opzetten versleutelde communicatie speciaal voor criminelen

De rechtbank in Arnhem behandelt de zaak tegen drie mannen die worden verdacht van het opzetten en exploiteren van een versleuteld communicatiesysteem, speciaal gericht op criminelen.

De verdachten zijn betrokken bij het bedrijf Blackbox Security uit Elst, dat tussen 2013 en november 2018 opereerde. Het bedrijf ontwikkelde het communicatieproduct IronPhone en de dienst Ironchat, die massaal werden afgenomen door criminele klanten.

Verdachten en Hun Rollen

De hoofdverdachte, de oprichter en bedenker van de producten en diensten, is tevens eigenaar van Blackbox Security. De medeverdachten, afkomstig uit Utrecht en Boxtel, waren werknemers van het bedrijf. Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt de mannen van bewust voorzien in de behoeften van criminelen om afgeschermd en anoniem te communiceren.

Bewuste Criminale Klantenkring

De verdachten zouden volgens het OM geweten hebben dat hun klantenkring voornamelijk uit criminelen bestond. In plaats van maatregelen te nemen om deze klanten te weren, maakten ze hun producten juist aantrekkelijker voor criminelen. Ze garandeerden volledige anonimiteit door geen gegevens te registreren en werkten niet mee aan justitiële vorderingen. Bovendien konden klanten de apparatuur contant betalen, ondanks waarschuwingen van hun huisbankier.

Functies voor Criminelen

IronChat bood functies zoals een ‘panic button’ en ‘crashme’, waarmee gebruikers hun gespreksgeschiedenis konden wissen. Deze functies waren van groot belang voor criminelen om bewijsmateriaal te vernietigen. Via een helpdesk, bemand door de verdachten, konden gebruikers ook accounts op afstand laten verwijderen of blokkeren.

Onderzoek en Infiltratie door Politie

In 2017 startte de politie in Oost-Nederland een onderzoek naar Blackbox Security. Voordat de berichtendienst op 3 november 2018 werd uitgeschakeld, kon de politie enkele weken ‘live’ meelezen met de chatberichten tussen criminelen. Dit leverde veel informatie op die werd gebruikt in lopende en nieuwe strafrechtelijke onderzoeken naar onder meer drugs- en wapenhandel.

Aanklachten en Straffen

Het OM beschouwt Blackbox Security als een criminele organisatie die steun verleende aan andere criminele netwerken. De verdachten worden beschuldigd van grootschalige valsheid in geschrifte en witwassen van meer dan twee miljoen euro. De hoofdverdachte zou betrokken zijn bij twee criminele samenwerkingsverbanden en faciliteiten bieden aan deze netwerken.

Daarnaast wordt hij beschuldigd van het overtreden van de Wet ter voorkoming van Witwassen en Financiering van Terrorisme (WWFT). Om contante betalingen onder de meldgrens te houden, werden cashbetalingen structureel in kleine hoeveelheden gestort en een deel van de omzet buiten de boekhouding gehouden.

Eis van het OM

De hoofdverdachte hoorde een eis van 5,5 jaar gevangenisstraf tegen zich. Tegen de medeverdachten werd 2,5 en 2 jaar geëist.