© Pexels / Pixabay

Tot 57 maanden cel geëist voor ladingroof 2,5 miljoen aan elektronica op Schiphol

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen tot 57 maanden geëist tegen zes verdachten in de leeftijd van 31 tot 38 jaar uit Rotterdam, Amsterdam, Heerhugowaard, IJmuiden en Haarlemmermeer.

Het OM vindt bewezen dat vijf van hen zich in vereniging schuldig hebben gemaakt aan een ladingroof op Schiphol in juni 2019. Bij die diefstal hebben de verdachten voor 2,5 miljoen US Dollar aan elektronica buitgemaakt.

Start onderzoek

Het onderzoek naar de ladingroof begon in september 2019, toen opsporingsdiensten op een industrieterrein in Beverwijk pallets met tuinverlichting aantroffen. De spullen bleken te zijn gestolen tijdens een ladingdiefstal op Schiphol.

Bewijs

Het OM heeft een groot aantal bewijzen verzameld tegen de verdachten. Zo zijn er telefoongesprekken afgeluisterd, administratie in beslag genomen en versleutelde conversaties gekraakt. Ook hebben getuigen verklaard over de aankoop van de vrachtwagens die zijn gebruikt bij de diefstal.

Organisatie

De ladingroof was volgens het OM een strak geplande en professioneel uitgevoerde operatie. De verdachten hadden de hulp van binnenuit van twee medewerkers van het transportbedrijf dat de gestolen goederen vervoerde. De medewerkers gaven het startsein voor de diefstal door een seintje te geven als de kust veilig was.

Rolverdeling

De twee medewerkers van het transportbedrijf zijn volgens het OM verantwoordelijk voor het binnenhalen van de informatie over de vracht. De drie organisatoren zijn verantwoordelijk voor de planning, uitvoering en afhandeling van de diefstal. De heler uit IJmuiden is verantwoordelijk voor het verschepen van de gestolen goederen naar Dubai.

Strafeisen

Het OM eist gevangenisstraffen van 22 tot 57 maanden tegen de verdachten. De twee medewerkers van het transportbedrijf worden geëist gevangenisstraffen van 22 en 27 maanden. De drie organisatoren worden geëist gevangenisstraffen van 30, 35 en 57 maanden. De heler wordt geëist gevangenisstraf van 57 maanden.