Pakkies (ponypack) met drugs. © Crime-Nieuws.nl

Tot 6 jaar cel geëist voor honderden kilo’s blokken cocaïne in woning (stash) in Uithoorn

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot zes jaar cel geëist voor het vervoeren en handelen in grote hoeveelheden blokken cocaïne.

Drie mannen uit Dordrecht, Schiedam en Mijdrecht worden verdacht van het vervoeren en aanwezig hebben van grote hoeveelheden harddrugs. In totaal is er 525 kilogram cocaïne in beslag genomen met een verkoopwaarde van ruim 20 miljoen euro. Voor een vierde verdachte, een 32-jarige vrouw uit Amsterdam, vroeg de officier van justitie vrijspraak.

In de visie van het OM was er sprake van een bewuste samenwerking tussen de drie mannelijke verdachten. In verschillende samenstelling vervoerden ze de drugs en brachten deze naar een woning in Uithoorn. Op 22 oktober 2021 trof de politie hier zowel drugs, als drie van de verdachten aan.

Het meeste bewijs tegen de verdachten komt uit observaties, camerabeelden en telefoongegevens. De cocaïne werd aangetroffen in een auto, de woonkamer, de keuken en een verborgen ruimte achter een spiegel. Verder werden er ook een geldbedrag en een geldtelmachine in beslag genomen.

Voor alle verdachten is onderzocht hoe groot hun rol is geweest. Ook is gekeken naar het strafblad van de verdachten en naar de overige persoonlijke omstandigheden. De grote hoeveelheid drugs is als strafverzwarend meegewogen, net als de verdenking dat de mannen in een georganiseerd verband hebben gehandeld.

Volgens de officier van justitie hebben de drie mannen zich schuldig gemaakt aan zeer ernstige strafbare feiten. ‘Ook omdat het gebruik van cocaïne zeer schadelijk is voor de gezondheid en sterk verslavend is.’ Aldus de officier van justitie. Tegen de drie mannen is twee keer zes jaar cel geëist en tegen de derde verdachte een celstraf van vier jaar. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.