Pakkies (ponypack) met drugs. © Crime-Nieuws.nl

Tot 6 jaar geëist voor deelname criminele organisatie en handel in cocaïne en heroïne

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot zes jaar gevangenisstraf geëist voor grootschalige handel in harddrugs.

De zes mannen worden verdacht van drugshandel in de omgeving Bergen, Alkmaar en Sint Pancras. Van één verdachte, een 28-jarige man, wordt de zaak bij verstek behandeld. Volgens de officier van justitie is er sprake van een criminele organisatie met als leider een 49-jarige verdachte. De nauwe en georganiseerde samenwerking vond, volgens een woordvoerder, plaats in 2017 en 2018.

De zaak kwam aan het rollen toen op 8 november 2017 een 26-jarige man werd aangehouden nadat hij aan een verdachte uit een ander onderzoek drugs leverde. In zijn telefoon werden de gegevens van de 49-jarige vermeende leider van de organisatie gevonden. Onderzoek wees uit dat in de opdracht van de 49-jarige leider drugs werden verhandeld waarbij de andere mannen zijn loopjongens waren, dus de drugs voor hem bezorgden. Ieder van hen zou een eigen gebied hebben: zo dealde de 49-jarige in de omgeving van Bergen, de 37-jarige man in omgeving Alkmaar en de 28-jarige man in omgeving Sint Pancras.

De 49-jarige man zou elke twee à drie maanden van ‘dealnummer’ wisselen. De telefoonnummers die hierbij werden verstrekt zijn onderzocht en alles wijst erop dat deze inderdaad voor de drugshandel werden gebruikt, zo verklaarden getuigen via de onderzochte dealnummers drugs te bestellen. Door een observatieteam werd waargenomen hoe er in drugs werd gehandeld op afspraaklocaties die regelmatig terugkwamen. Over getapte telefoongesprekken werd er in verhullende taal over de drugs gesproken. Zo hadden de mannen het over ‘eentje voor de rook’, ‘(warme) koffie’, ‘kapsalon’ en ‘(broodjes) shoarma’.

Tegen de 49-jarige leider van de criminele organisatie eiste de officier van justitie vier jaar gevangenisstraf. Tegen een 26-jarige man is 30 maanden gevangenisstraf geëist. Tegen de 28-jarige man die niet aanwezig was bij zijn proces werd 24 maanden gevangenisstraf geëist. Tegen een andere 49-jarige man werd zes maanden gevangenisstraf geëist. Tegen een 37-jarige man werd 365 dagen waarvan 273 dagen voorwaardelijk geëist en tegen een 35-jarige man 12 maanden.