Een klein beetje hasj. © Crime-Nieuws.nl

Tot 7 jaar cel voor runnen criminele organisatie en grootschalige handel in hasj

De rechtbank heeft in verband met grootschalige handel in hasj tot zeven jaar gevangenisstraf opgelegd.

Naar aanleiding van een anonieme tip en informatie van het Team Criminele Inlichtingen is in 2016 een onderzoek gestart naar een 55-jarige man uit Utrecht. In maart 2017 troffen agenten bij een inval in een loods in Odijk een grote partij hasj van 3387 kilogram aan. De politie heeft vervolgens de twee hoofdverdachten, een 56-jarige man uit Doorn en een 55-jarige man uit Utrecht, en een 43-jarige man uit Utrecht aangehouden.

Volgens de rechtbank had de 56-jarige man uit Doorn had een leidinggevende en uitvoerende rol. Hij delegeerde opdrachten die binnenkwamen vanuit een onbekend gebleven Marokkaanse man. Ook communiceerde hij over de overdachten en transporten van de hasj. Bij de communicatie onderling werd deels gebruik gemaakt van versluierd taalgebruik en codewoorden. De 55-jarige man uit Utrecht had voornamelijk een uitvoerende rol bij de overdrachten en drugstransporten.

Naast de handel in drugs hebben beide mannen zich ook schuldig gemaakt aan het witwassen van grote geldbedragen. Daarnaast zijn de verdachten ook veroordeeld voor het runnen van een criminele organisatie. De hoofdverdachten, de man (56) uit Doorn en de 55-jarige Utrechter, hebben respectievelijk 7 en 5 jaar cel opgelegd gekregen. De 43-jarige verdachte moet twee jaar de cel in.