© Pexels

Tot 7 jaar geëist tegen leden Hells Angels Noord-Nederland voor internationale drugshandel

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep gevangenisstraffen tot 7 jaar geëist tegen 13 verdachten van betrokkenheid bij internationale drugshandel.

Het OM beschuldigt hen van deelname aan een criminele organisatie, het uitvoeren van 86 kilo amfetamine naar Finland, en het voorbereiden van de uitvoer van 30 kilo amfetamine naar Denemarken en 300 kilo cocaïne naar Australië.

Ook witwassen en wapenbezit worden hen ten laste gelegd. Het onderzoek, genaamd Vidar, richtte zich op mogelijke betrokkenheid van Hells Angels in Noord-Nederland bij de internationale drugshandel.

Het resultaat van het onderzoek, mede mogelijk gemaakt door de inzet van een criminele burgerinfiltrant, toonde aan dat de vervolgde leden van Hells Angels inderdaad betrokken waren bij internationale drugshandel. De rechtbank veroordeelde in 2022 al 15 verdachten, variërend van 80 uur taakstraf tot 7 jaar gevangenisstraf, terwijl vijf verdachten werden vrijgesproken.

Het hoger beroep omvat 14 verdachten, waarbij 12 verdachten in beroep gingen tegen hun veroordeling en het OM in beroep ging tegen twee vrijspraken. Hoewel er onduidelijkheid was over de gezondheid van de criminele burgerinfiltrant, stelt het OM dat zijn gedetailleerde en volledige verklaringen, afgelegd tijdens zijn inzet van 2018 tot 2020, betrouwbaar zijn en bruikbaar als bewijs.

De strafeisen in het hoger beroep variëren van 2 maanden tot 7 jaar gevangenisstraf, waarbij de strafeis in één zaak op 19 februari wordt verwacht.