© Landelijk Parket

Tot 7 jaar gevangenisstraf geëist tegen kopstukken motorclub Satudarah

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 7 jaar cel geëist tegen kopstukken van motorclub Satudarah.

Het gaat om vier kopstukken die voor de rechtbank in Zwolle de straffen tegen zich hoorden eisen. Volgens het OM hebben de bestuursleden leiddinggegeven aan de internationale criminele organisatie SMC die als oogmerk heeft diefstal, afpersing, bedreiging, (zware) mishandeling en overtreding van de drugs- en wapenwetgeving.

Het OM verdenkt verdachten A.M. en M. bovendien van het witwassen van respectievelijk ruim 103.000 euro en 275.000 euro. De zaak tegen een vijfde leider van de SMC, X.M. (47 jaar), is aangehouden tot 23 november wegens ziekte van de advocaat van die verdachte. De vier verdachten die vandaag terechtstonden, komen uit Tilburg en Enschede. Hun leeftijden lopen uiteen van 44 tot 56 jaar. Het OM eiste drie keer 7 jaar gevangenisstraf en één keer 6 jaar gevangenisstraf, tegen de penningmeester.

Het OM vindt dat forse straffen op zijn plaats zijn. ‘We hebben niet te maken met zomaar een criminele organisatie. De situatie is vele malen ernstiger. Het is nu tijd krachtig duidelijk te maken dat de grenzen ver zijn overschreden door de door deze verdachten begane feiten zwaar te bestraffen.’ Aldus de officier van justitie. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.