Tot 7,5 jaar in Duitse cel voor Nederlandse plofkrakers die 200 tot 300 euro per klus kregen

In Duitsland hebben Nederlandse plofkrakers jarenlange celstraffen opgelegd gekregen.

Dat hebben Duitse media bekendgemaakt. Het gaat om een 29-jarige en een 36-jarige Nederlander. Volgens justitie in Duitsland maken de twee deel uit van een criminele organisatie die zich gespecialiseerd heeft in het opblazen van geldautomaten. De mannen zijn schuldig bevonden aan betrokkenheid bij zes verschillende plofkraken. De ene was verantwoordelijk voor de aanschaf van explosieven en de andere man regelde de vluchtauto’s.

Bij de plofkraken werden bedragen tot 100.000 euro per keer buitgemaakt. De plofkrakers zouden slechts tussen de 200 en 300 euro krijgen voor elke klus. Naar wie de rest van het geld ging is niet bekend volgens de de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

De 36-jarige man heeft van de rechtbank een gevangenisstraf van 7,5 jaar gekregen, onder meer omdat hij al een strafblad had en ten tijde van de plofkraken een enkelband droeg. De andere man moet 3 jaar en 9 maanden de cel in.

Europol meldde vorige maand dat het aantal plofkraken op geldautomaten in Europese landen als Duitsland in een stijgende lijn zit. Professionele bendes hebben zich gespecialiseerd in dit soort misdrijven en opereren vaak internationaal, aldus een woordvoerder van de organisatie. Veel van die organisaties komen uit Nederland of hebben een link met Nederlanders.