Tot 8 jaar cel voor reeks aanslagen met zware explosieven op Poolse supermarkten

De rechtbank heeft tot acht jaar gevangenisstraf opgelegd voor een reeks aanslagen met zware explosieven op Poolse supermarkten.

De zaak draait om vijf aanslagen met explosieven die in een korte periode achter elkaar plaatsvonden bij vier Poolse supermarkten. Twee keer was het raak bij dezelfde supermarkt in Beverwijk, maar ook in Aalsmeer, Heeswijk-Dinther en Tilburg. De politie is naar aanleiding van de ontploffingen een grootschalig onderzoek gestart. Het gaat om een gecombineerd onderzoek van de politie eenheden Noord-Holland en Amsterdam.

De rechtbank Noord-Holland heeft vijf mannen schuldig bevonden en veroordeeld voor de rol die zij zouden hebben gespeeld bij aanslagen op Poolse supermarkten in Aalsmeer, Beverwijk, Heeswijk-Dinther en Tilburg. Het geweld speelde zich af in de periode van 8 december 2020 tot en met 4 januari 2021. 

De opgelegde straffen lopen op tot acht jaar. Een vijfde verdachte heeft jeugddetentie en een taakstraf gekregen. Daarnaast moeten de vijf ook schade vergoeding te betalen voor een totaalbedrag van ruim 166.000.