© crime-nieuws.nl

Tot 8 jaar geëist tegen Hagenaars voor 305.000 pillen na chats via PGP Encrochat

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft jaren gevangenisstraf geëist tegen twee Hagenaars voor de productie van 300.000 xtc-pillen in zes dagen. Een derde zou betrokken zijn bij het vervoer en verkoop.

De verdachten kwamen in beeld bij de recherche naar aanleiding van het onderzoek rond Encrochat. Uit gekraakte chats bleek dat een aantal Hagenaars onder pseudoniemen gesprekken hadden over drugshandel en productie. Justitie wist de accounts aan hen te linken door onder meer persoonlijke informatie die ze deelden in chats, zoals verjaardagen van familieleden.

Volgens het OM was er tussen 20 en 26 april 2020 intensief contact tussen de 36-jarige en 37-jarige Hagenaars over de productie van pillen. Op 26 april 2020 stuurde de 37-jarige bijvoorbeeld foto’s van heel veel zakken met pillen. De 36-jarige vroeg daarop: Hoeveel zijnnhet er’ en de 37-jarige antwoordde: ‘245dz Dominoo* 40dz gele doodskop En die 20dz Zilvere doodskop’. Hieruit trekt het OM de conclusie dat er 305.000 pillen zijn geproduceerd.

Naast productie van drugs zou er ook sprake zijn van wapenhandel door de 36-jarige verdachte. Uit foto’s en berichten volgt volgens de officier van justitie dat hij in twee maanden tijd ten minste drie illegale vuurwapens heeft verkocht. De derde verdachte zou hand en spandiensten hebben gedaan voor de 36-jarige. Het OM eiste gevangenisstraffen tot 8 jaar tegen de Hagenaars. ‘Nadat Encrochat uit de lucht ging, stapte de 37-jarige over op een andere PGP-telefoon om door te kunnen met zijn handel in drugs. ‘ Aldus de officier van justitie. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.