Pakkies (ponypack) met drugs. © Crime-Nieuws.nl

Tot 8 jaar geëist tegen leden Utrechtse drugsbende voor handel in harddrugs

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot acht jaar cel geëist tegen leden van Utrechtse drugsbende.

De politie stelde naar aanleiding van binnengekomen informatie een onderzoek in naar drugshandel in de regio Utrecht. In het kader van het onderzoek hebben agenten de verdachten onder meer geobserveerd en hun onderlinge communicatie onderzocht. Dit leidde op 16 mei 2020 tot een actiedag waarbij doorzoekingen in panden in Benschop, Nieuwegein en Houten plaatsvonden. Hierbij werden diverse soorten harddrugs en softdrugs, waaronder cocaïne, gevonden. Ook in de kleding van de aangehouden verdachten werden handelshoeveelheden verdovende middelen aangetroffen. Vier van de aangehouden verdachten zitten nog altijd in voorarrest.

Uit onder meer verklaringen van diverse afnemers blijkt dat de groep van 16 november 2019 tot en met 16 mei 2020 drugs heeft verhandeld. Omdat er hierbij sprake was van een georganiseerde en duurzame samenwerking tussen de verdachten is hen ook deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd, aldus het OM.

Tegen de hoofdverdachte, een 37-jarige man uit Nieuwegein eiste de officier van justitie een onvoorwaardelijke celstraf van acht jaar. Tegen de andere verdachten werden gevangenisstraffen van 200 dagen tot twee jaar geëist, deels voorwaardelijk. Tegen twee verdachten is aanvullend ook een werkstraf van respectievelijk 150 en 240 uur geëist.

Bij het bepalen van de strafeisen is rekening gehouden met de rol die de afzonderlijke verdachten binnen de organisatie hebben vervuld, hun persoonlijke omstandigheden en hun strafblad. Het Openbaar Ministerie wil dat de verdachten het geld dat ze illegaal hebben verdiend inleveren. Er wordt daarom nog berekend hoeveel de drugshandel ieder van hen heeft opgeleverd, waarna een ontnemingsvordering zal worden ingediend.

Drie van de verdachten hoorden vandaag de strafeis. Voor de drie anderen was dat gisteren al het geval. Op 9 december zal de zaak verder gaan. Dan komen de advocaten van de verdachten aan het woord. De rechtbank zal daarna uitspraak doen tegen de mannen die verdacht worden van het vormen van een drugsbende.