Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Tot 8 jaar geëist voor professionele crystal meth drugslab in ingegraven zeecontainers

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 8 jaar cel geëist voor een crystal meth drugslab in ingegraven zeecontainers.

Het lab in Montfoort werd vorig jaar ontdekt bij een actie van de politie. Zes zeecontainers werden onder een dikke laag klei aangetroffen en doorzocht. Er bleek op grote schaal methamfetamine geproduceerd te worden. De ingang was goed verborgen door een zware graafmachine die er zand en puin voor schoof. Meerdere personen waren ten tijde van de doorzoeking aanwezig en zijn aangehouden.

Tegen drie verdachten, onder wie de inmiddels failliete eigenaar van het sloopbedrijf dat op het terrein actief was, eiste het OM vrijdag voor de rechtbank Den Bosch gevangenisstraffen van 8, 5, en 3 jaar. De 60-jarige eigenaar is al eens vrijgesproken voor een drugslab in zijn loods. Tegen de man is 5 jaar cel en een boete van 6080 euro geëist. Ook de grond van de verdachte is in beslag genomen. Het is de bedoeling dat uit de opbrengst opruimings- en saneringskosten voor de gemeente Montfoort worden betaald.

Op het strafblad van een 54-jarige medeverdachte staan eerdere veroordelingen voor de productie van synthetische drugs. Hij stond daarnaast terecht voor een tweede drugslab in Harmelen, dat in juli 2019 is ontdekt. Hij is volgens het OM niet zomaar een laborant, maar een coördinerende ‘kok’ die beslissingen nam over de locatie en inrichting van het lab en het productieproces. Tegen hem is een straf van 8 jaar geëist.

De derde verdachte zou het lab alleen hebben opgeruimd en schoongemaakt. De officier van justitie gelooft zijn verklaring over de schoonmaak werkzaamheden niet. De 51-jarige man is op heterdaad aangehouden bij de ontdekking en ontmanteling van het lab. Tegen hem eiste het OM vanwege zijn persoonlijke omstandigheden een celstraf van 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, met bijzondere voorwaarden.

In het drugslab, dat al in bedrijf was genomen, kon op professionele wijze en op grote schaal metamfetamine (crystal meth) worden geproduceerd. Op het terrein van het sloopbedrijf stonden ook nog andere zeecontainers met apparatuur en chemicaliën voor de drugsfabriek. Er is bij de ontdekking en ontmanteling van het lab veel professionele apparatuur in beslag genomen. Daarnaast is veel drugsafval en ook chemicaliën, 96 liter metamfetamine-olie en ruim 4 kilogram zogenaamde metamfetamine ‘kristallen’ aangetroffen.

Veel bewijs tegen de verdachten is afkomstig uit onderschepte/gekraakte Encrochat-berichten. De leden van de criminele organisatie, die volgens justitie verantwoordelijk was voor het lab, worden apart door het Landelijk Parket vervolgd. De rechtbank doet in deze zaak binnenkort uitspraak.