© Pexels

Tot 8,5 jaar cel geëist voor gewapende overval waardetransport Schiphol met 75 miljoen euro buit

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep tot 8,5 jaar geëist voor een overval op een waardetransport op luchthaven Schiphol waarbij voor 75 miljoen euro aan diamanten werd buitgemaakt.

Het hoger beroep diende tegen de zes personen die verdacht worden van betrokkenheid bij de grote diamantroof en/of een poging toe. Twee van hen zijn medewerkers van KLM. Tijdens de eerdere rechtszaak eiste de officier van justitie tot 9 jaar gevangenisstraf. De rechtbank heeft de verdachten toen veroordeeld tot straffen tot 7 jaar. Tegen de uitspraak is het zestal in beroep gegaan.

De gewapende overval vond in februari 2015 plaats nadat een poging twee weken eerder was mislukt. De daders hadden het gemunt op een waardetransport op Schiphol. Met behulp van de twee KLM medewerkers zijn verdachten op het besloten platform gekomen waar men een bedrijfsauto bemachtigde. Daarmee reden zij naar een niet voor het publiek toegankelijke plek waar een waardetransportauto stond om diamanten in te laden in een vliegtuig.

De overvallers bedreigden het personeel met vuurwapens en reden binnen vijf minuten weg met de transportauto. Door de snelheid en het gemak waarmee de overval gepleegd werd, was al snel volgens het OM duidelijk dat aan de overval een uitgebreide voorbereiding vooraf moest zijn gegaan; vermoedelijk met hulp van binnenuit. De waardetransportauto werd, met een deel van de diamanten, teruggevonden in Hoofddorp. Daar waren de overvallers overgestapt in een vluchtauto.

‘Het gaat hier om zeer ernstig feiten die voor grote beroering hebben gezorgd. Er was sprake van een bijzonder grote buit, de waarde van de diamanten bedroeg 75 miljoen euro, waarvan nog steeds 43 miljoen verdwenen. Het gaat daarnaast om de dreiging met geweld tegen twee slachtoffers, die die ochtend gewoon naar hun werk gingen en dan worden geconfronteerd met twee mannen met bivakmutsen die wapens op hen richten. Maar bovenal was het een roofoverval die de kwetsbaarheid van de beveiliging van een vitale plek als Schiphol aantoonde.’ Aldus de advocaat-generaal tijdens het hoger beroep.