Tot 8,5 jaar cel voor berovingen bejaarden en zwakke personen bij geldautomaten door heel Nederland

De rechtbank Oost-Brabant heeft gevangenisstraffen tot 8,5 jaar opgelegd voor een reeks laffe berovingen van bejaarden en/of zwakke personen bij geldautomaten.

De verdachten zijn drie Roemeense mannen van 19, 21 en 24 jaar oud. De verdachten vormden een groep die volgens de rechtbank naar Nederland zouden zijn gekomen om te roven en stelen en die verder geen enkele binding met Nederland hebben. De rechtbank is het met de officier van justitie eens dat sprake was van mobiel banditisme. De verdachten maakten van maart tot en met juli 2019 een flink aantal slachtoffers.

Het drietal ging in alle gevallen op dezelfde wijze te werk. Onder meer in Deurne, Milheeze, Geldrop, Asten, Oirschot en Bladel kozen zij telkens mensen op leeftijd en/of op andere manier kwetsbare mensen uit die wilden pinnen bij een geldautomaat. Het slachtoffer werd afgeleid, daarna werd een hoog geldbedrag ingegeven en vervolgens werd het geld meegenomen. Het ging per beroving om gemiddeld meer dan 650 euro. Bij een aantal berovingen gebruikten de verdachten licht geweld, vaak door het slachtoffer te duwen.

De 19-jarige man heeft een gevangenisstraf van 8,5 jaar opgelegd gekregen. De twee andere mannen moeten van de rechtbank 5 jaar de gevangenis in. De verdachten en het Openbaar Ministerie (OM) kunnen nog in hoger beroep tegen de uitspraak.