Foto ter illustratie.

Cel geëist tegen medewerkers Schiphol voor binnenhalen koffers met blokken cocaïne

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 9 jaar cel geëist voor de smokkel van blokken cocaïne via Schiphol. Het zou gaan om zeker 117 kilogram.

Het onderzoek werd in augustus 2017 gestart door de Koninklijke Marechaussee na informatie over een omvangrijke en internationaal opererende groepering, die forse winsten zouden genereren met de smokkel van verdovende middelen vanuit het Afrikaanse continent naar Schiphol. Een groep medewerkers van de luchthaven kwam in beeld voor betrokkenheid. Een jaar na de start van het onderzoek werden een nu 58-jarige man en 48-jarige vrouw uit Almere aangehouden voor het vervoeren van 27,5 kilo harddrugs.

Het merendeel van de overige verdachten, twintig personen in totaal, is daarna gespreid op verschillende momenten aangehouden. ‘De aanhouding van de één vormde de mogelijkheid voor de ander om zijn plek in te nemen en hogerop te komen’, aldus de officier van justitie. De opgepakte personen worden verweten betrokken te zijn geweest bij het binnenhalen van partijen cocaïne. Twaalf verdachten waren Schipholmedewerkers die werkzaam waren in de bagagekelder, sleepdienst, catering of schoonmaak. Een ander deel van de verdachten had in het verleden op Schiphol gewerkt. Zij hielden zich, samen met verdachten buiten de luchthaven, op structurele wijze bezig met de invoer van grote hoeveelheden verdovende middelen. Volgens het OM is daarmee sprake van een georganiseerd crimineel samenwerkingsverband.

De betrokkenen gingen zeer gericht en bedrijfsmatig te werk volgens justitie. De eigenaar van bagage met drugs erin gaf opdracht deze zending op Schiphol te onderscheppen, weg te voeren en af te leveren. Zodra de klus was aangenomen, werden diverse Schipholmedewerkers ingeschakeld. De koffer werd eruit gepikt en een ander bracht het van het terrein af. Vervolgens bracht een ander persoon het weer naar een afleveradres.

Het OM beschouwt tien verdachten als organisatoren en opdrachtgevers van de drugsinvoer. Tegen hen eist het OM onvoorwaardelijke gevangenisstraffen tussen de vier en negen jaar. De hoogste eis was tegen een 49-jarige man vanwege zijn verantwoordelijkheid voor de verzending, invoer, financiële afwikkeling, ontvangst en verdere verspreiding van de drugs.
Vijf verdachten hebben volgens het OM een cruciale logistieke rol vervuld in het drugsproces. Twee van hen, twee 58-jarige voormalig Schipholmedewerkers uit Amsterdam en Almere, hebben daarbij Schipholcollega’s selectief ingezet voor criminele werkzaamheden, zoals drugsvervoer tussen airside en landside, en uithalen en overdragen van de bagage. Tegen hen eist het OM een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van achtenhalf jaar. De overige verdachten hoorden ruim drieënhalf jaar tot vijfenhalf jaar tegen zich eisen.
Tegen vier meer uitvoerende verdachten – maar onmisbare schakels in het criminele proces – eist het OM onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van 32 maanden tot ruim vier jaar. Voor één verdachte, een 48-jarige man uit Badhoevedorp, eist het OM vrijspraak