Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen tot 9 jaar geëist voor grootschalige cocaïnesmokkel. In totaal stonden zes verdachten voor de rechter.

Het onderzoek naar de vermeende drugssmokkelaars werd op 21 januari 2015 gestart na de onderschepping van een partij cocaïne van 704 kilogram. Bij een surveillance door de marechaussee in het havengebied van Den Helder troffen ze midden in de nacht een langzaam en voorzichtig optrekkend busje. De bestuurder werd aan de kant gezet en gecontroleerd. De man verklaarde samengeperste pakketten met scheepsafval te vervoeren.

De douane werd erbij gehaald en de samengeperste scheepsafval bleek heel wat anders te zijn. Het ging om een grote hoeveelheid cocaïne. Uit nader onderzoek naar de pakketten bleek het te gaan om 18 sporttassen met daarin diverse pakketten gewikkeld in zwart tape en doorzichtige folie. In de pakketten zat in totaal 704 kilo cocaïne.

Verder onderzoek leidde naar het schip dat de cocaïne uit het water heeft gevist. De drie bemanningsleden zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid, eveneens twee tussenpersonen. De twee mogelijke opdrachtgevers kwamen ook in beeld door afgeluisterde gesprekken. Daaruit bleek dat er ruzie was over het uitbetalen van de andere verdachten voor hun rol bij het vervoeren van de partij drugs.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen van 7 en 9 jaar geëist tegen de zes verdachten. Het gaat om mannen tussen de 30 en 56 jaar uit Den Helder (vijf man!) en Amsterdam. Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank uitspraak doet.