Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Tot 9 jaar cel voor ontvoering dochter (Insiya) in opdracht vader in Amsterdam

De vader van het meisje Insiya is veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf voor het uitlokken en medeplegen van de ontvoering van zijn destijds 2-jarige dochter in 2016 en voor onttrekking van zijn dochter aan het ouderlijk gezag. De 36-jarige neef van de man krijgt een gevangenisstraf van 4 jaar voor zijn rol in deze zaak.

Bovendien moeten beide mannen in totaal circa 45.000 euro schadevergoeding betalen aan de moeder, oma, tante en aan Insiya zelf. De twee mannen waren niet bij de behandeling van de zaak aanwezig, waardoor de zaak bij verstek is behandeld.

Op 29 september 2016 werd het meisje door een aantal personen meegenomen uit het huis van haar oma in Amsterdam. In 2019 heeft de rechtbank zes personen schuldig bevonden. De verdachten zouden tegen betaling het kind hebben ontvoerd. Er werden straffen tot vier jaar opgelegd. Vijf verdachten zijn in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak.

De vader van het meisje wordt nu samen met zijn neef Imran S. bij verstek vervolgd door het Openbaar Ministerie (OM). De mannen hebben niets van zich laten horen volgens de officier van justitie en uitlevering door Irak en India, waar de twee zich bevinden, is geweigerd.