Tot acht jaar cel geëist voor grootschalige online drugshandel op darkweb

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot acht jaar cel geëist voor grootschalige online drugshandel op het darkweb. Twee mannen hoorden acht jaar tegen zich eisen en een derde verdachte moet zes jaar de cel in als het aan justitie ligt.

De hoofdverdachten komen uit Amsterdam, IJmuiden en Breukelen en handelden tussen 2012 en 2014 in drugs op online marktplaatsen waar onder meer drugs verkocht werden. De mannen werkten met verschillende gebruikersnamen zoals ‘AlbertHeijn, Holland Online en TheHeineken.

In 2014 werd na internationale samenwerking tot het uit de lucht halen van honderden websites op het darkweb. Door deze actie werden veel verdachten geïdentificeerd, waaronder ook de Nederlandse verdachten. Na grondig onderzoek ging de politie over op doorzoekingen en arrestaties.

Bij één van de verdachten werd bij een huiszoeking in IJmuiden een groot geldbedrag aangetroffen. In totaal ging het om 420.000 euro cash. Volgens justitie gaat het om winst uit de online drugshandel die voornamelijk ging via de post.

Met de opbrengsten uit de drugshandel hielden de verdachten er een luxe levensstijl op na. Zij profiteerden volgens het OM met verre vakantiereizen, dure auto’ s en een haast eindeloze stroom luxe goederen. De rechtbank doet begin maart uitspraak in deze zaak.