© Pexels / Pixabay

Tot levenslang geëist tegen groep criminelen voor gewelddadige (dodelijke) overvallen Friesland

De officier van justitie heeft in een grimmige rechtszaak waarin verschillende gewelddadige overvallen aan bod komen, zware straffen geëist tegen de verdachten.

Het requisitoir begon met schokkende citaten uit de aangiften van de slachtoffers, waarin beschreven werd hoe zij werden bedreigd, mishandeld en zelfs gemarteld. Het Openbaar Ministerie eist een levenslange gevangenisstraf tegen Glenn V., terwijl Ruviëni M., Deniz R. en Mark V. respectievelijk 30, bijna 30 en 20 jaar gevangenisstraf te horen kregen. Dut M. en Martijn G. worden geëist 6 jaar met TBS en 3,5 jaar gevangenisstraf.

Het onderzoek, genaamd TGO Ararat, werd gestart na een fatale woningoverval in Berkhout in juni 2021. Dit leidde tot het grootschalige strafrechtelijke onderzoek Ararat-Geul, waarin de politie Noord-Holland de dadergroep stap voor stap in kaart bracht. Uit een uitgebreid dossier van 20.000 pagina’s blijkt dat een vaste kern van vier hoofddaders, onder wie Glenn V., Ruviëni M., Deniz R. en Mark V., verantwoordelijk wordt gehouden voor de overvallen. Daarnaast werden enkele gelegenheidsdaders geïdentificeerd, zoals Martijn G. en Dut M.

Het bewijs tegen de verdachten bestaat uit verklaringen van slachtoffers, getuigen en verdachten zelf, evenals heimelijk opgenomen of afgeluisterde gesprekken en camerabeelden. Chatberichten op telefoons van verdachten, waarin ze onder meer spraken over ‘jackpot’ en ‘rossen’, droegen ook bij aan het bewijs. Forensisch bewijs, zoals DNA-materiaal op wapens en andere sporen, toonde de samenhang tussen de verschillende overvallen aan.

De werkwijze van de dadergroep vertoonde een escalatie van geweld, waarbij ze steeds agressiever te werk gingen. Mark V. fungeerde als chauffeur en schakelde zijn medeverdachten af bij de overvallocaties. Glenn V. en Deniz R. worden gezien als de agressievelingen die vuurwapens bij zich hadden, terwijl Ruviëni M. als de bepalende kracht binnen de groep werd beschouwd.

De officier van justitie benadrukte de verwoestende impact van de overvallen op de slachtoffers, waarvan sommigen nog steeds kampen met psychologische trauma’s en angst. De verdachten toonden geen berouw en probeerden zelfs getuigen te intimideren. Het OM ziet de overvallen niet langer als louter criminele activiteiten, maar als (poging tot) gekwalificeerde doodslag, vanwege het doelbewuste gebruik van vuurwapens.

De verdachten worden ook beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie, waarbij ze elk hun eigen rol en aandeel hadden. De rechtbank zal naar verwachting op 27 mei uitspraak doen in deze zaak.