De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Tot levenslang geëist voor meerdere liquidaties en pogingen daartoe in Mocro Maffia oorlog Amsterdam

Het Openbaar Ministerie heeft levenslang en langdurige gevangenisstraffen geëist voor liquidaties gelinkt aan de Mocro Maffia oorlog in Amsterdam sinds 2012.

Tegen de acht verdachten in de leeftijd van 27 tot 44 jaar zijn vandaag de strafeisen uitgesproken. Het OM verdenkt hen van deelname aan een criminele organisatie die het plegen van liquidaties tot doel had. Drie mannen worden daarnaast verdacht van drie liquidaties en van twee plannen/voorbereidingen tot liquidaties. Tegen de 33-jarige Iliass K. heeft het OM een levenslange gevangenisstraf geëist. De 33-jarige Gökhan C. hoorde 25 jaar tegen zich eisen. De eisen tegen de andere verdachten variëren tussen de vier en acht jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

De geweldsdelicten zijn gelinkt aan een breder onderwereldconflict, dat vanaf 2012 in en rond Amsterdam speelde, en waar liquidaties over en weer plaatsvonden. Volgens justitie behoorden de verdachten tot hetzelfde criminele samenwerkingsverband, met als oogmerk het plegen van liquidaties en wapenbezit. Het gaat om meerdere zaken die door het OM zijn samengevoegd. Dezelfde dadergroep zou betrokken zijn geweest bij meerdere liquidaties en voorbereidingen daartoe. Het gaat om drie voltooide liquidaties en twee plannen voor liquidaties. De delicten hebben te maken met een conflict in de Amsterdamse onderwereld vanaf 2012 waar over en weer moorden zijn gepleegd tussen verschillende groepen.

Onderzoek Himalaya betreft een liquidatie die op 20 februari 2014 in Zaandam is gepleegd op de 30-jarige Alexander Gillis in de Pieter Jelles Troelstralaan . Het OM houdt de 33-jarige Iliass K. verantwoordelijk voor zijn organiserende rol in het plannen van de liquidatie. Het OM verdenkt de eveneens 33-jarige Gökhan C. van het besturen van de vluchtauto van de schutter. De schutter, Massod Amin Hosseini, is op 3 september 2014 zelf geliquideerd in Amsterdam.

Onderzoek Dollar gaat om een zogenaamde vergismoord op 12 juli 2014 in Amsterdam op een volstrekt onschuldig slachtoffer, Stefan Regalo Eggermont. Het beoogde doelwit reed in ongeveer dezelfde auto als het slachtoffer en woonde in dezelfde straat. Het OM houdt de 33-jarige Iliass K. verantwoordelijk voor deze moord. Twee andere verdachten, waaronder de vermoedelijke schutter Hosseini, zijn overleden.

Onderzoek Theezeef gaat om de liquidatie op 3 september 2014 in Amsterdam van Massod Amin Hosseini. Het OM is van oordeel dat het slachtoffer de uitvoerder was van zowel de liquidatie in Zaandam (Himalaya) als de vergismoord in Amsterdam (Dollar). Het OM houdt de 33-jarige Iliass K. en de 36-jarige Khalid J. verantwoordelijk voor (de voorbereiding van) de moord in onderzoek Theezeef. De identiteit van de schutter(s) is niet vastgesteld, meldt justitie.

Onderzoek Tienshan betreft een voorgenomen liquidatie die in de periode juli-augustus 2014 is voorbereid. Onder de auto van het doelwit was een baken geplaatst op basis waarvan zijn locatie voortdurend bekend was. Het OM houdt de 33-jarige Iliass K. en Gökhan C. en de 26-jarige Hamza el H. verantwoordelijk voor de voorbereidingshandelingen.

Onderzoek Reek gaat eveneens om voorbereidingshandelingen voor een liquidatie begin oktober 2015 in Amsterdam. Het OM verdenkt meerdere leden van de organisatie, waaronder de 44-jarige Roderick P., van betrokkenheid bij dit misdrijf. De 44-jarige P. wordt ervan verdacht één of meer onbekend gebleven personen te hebben aangestuurd, die het slachtoffer buiten een shishalounge observeerden en hebben opgewacht.