© Pexels / Pixabay

Tot ruim 8 jaar geëist voor partijen cocaïne tussen bloemen op luchthaven Schiphol

Drie mannen, afkomstig uit Aalsmeer, Leiden en Roosendaal, staan deze week terecht voor hun vermeende betrokkenheid bij een grootschalige internationale drugshandel.

De zaak draait om de invoer van cocaïne uit Ecuador, die was verstopt tussen bloemen. Het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) beschuldigt hen van het organiseren en uitvoeren van meerdere drugstransporten naar Nederland via de luchthaven Schiphol.

Verdachten en Bewijzen

De verdachten zijn een 61-jarige man uit Aalsmeer, een 55-jarige man uit Leiden en een 36-jarige man uit Roosendaal. Volgens het OM hebben de mannen uit Aalsmeer en Roosendaal samengewerkt om 50 kilo cocaïne naar Nederland te smokkelen. Daarnaast zouden de mannen uit Aalsmeer en Leiden voorbereidingshandelingen hebben getroffen voor andere drugstransporten. De man uit Leiden wordt ook beschuldigd van vuurwapen- en munitiebezit.

De Start van het Onderzoek

Het onderzoek begon in 2019 na informatie van het Team Criminele Inlichtingen, die suggereerde dat de man uit Aalsmeer voorbereidingen trof voor de invoer van cocaïne. In maart 2021 werden de woningen en bedrijven van de verdachte en zijn medeplichtige uit Leiden doorzocht, waarna beide mannen werden verhoord. Opmerkelijk is dat, ondanks deze doorzoekingen en verhoren, opsporingsdiensten in Ecuador zes maanden later opnieuw een lading bloemen met cocaïne onderschepten, bestemd voor de bedrijven van de verdachten in Nederland.

GPS-Trackers en Cryptotelefoons

Het OM heeft bewijzen verzameld die aantonen dat de verdachten langdurig betrokken waren bij de voorbereiding van drugstransporten. Op 11 december 2020 importeerden de mannen uit Aalsmeer en Roosendaal een partij van 50 kilo cocaïne. Deze lading was voorzien van een GPS-tracker, zodat de verdachten de locatie van de drugs konden volgen. Communicatie over de lading verliep via versleutelde berichten, wat volgens het OM duidt op criminele activiteiten. “Het is volstrekt ongeloofwaardig dat in de reguliere bloemenhandel dure en onnodige cryptotelefoons worden gebruikt,” aldus de officier van justitie.

Gevaar en Corruptie

De handel in harddrugs is vaak gekoppeld aan extreme vormen van geweld, en deze zaak vormt daarop geen uitzondering. Het OM benadrukt dat de acties van de verdachten niet alleen de internationale transportsector op Schiphol hebben ondermijnd, maar ook corruptie op de luchthaven hebben bevorderd. “Elke dag lezen we over explosies bij woningen, waarbij onschuldige burgers de dupe worden van geweld dat zijn oorsprong heeft in de handel in harddrugs,” aldus de officier.

Strafeisen

Het OM acht bewezen dat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan de invoer van cocaïne in bloemenladingen en aan voorbereidingshandelingen voor verdere drugstransporten. Voor de man uit Leiden is er ook voldoende bewijs voor vuurwapenbezit. Het OM eist de volgende straffen:

  • Man uit Aalsmeer: 8 jaar en 4 maanden gevangenisstraf
  • Man uit Roosendaal: 5 jaar en 10 maanden gevangenisstraf
  • Man uit Leiden: 5,5 jaar gevangenisstraf

Verwachte Uitspraak

De rechtbank zal naar verwachting op 28 juni uitspraak doen in deze zaak. Het proces heeft veel aandacht getrokken vanwege de brutale voortzetting van de criminele activiteiten door de verdachten, zelfs na doorzoekingen en verhoren. Het OM hoopt met deze zaak een duidelijk signaal af te geven dat drugshandel via Nederlandse infrastructuren hard wordt aangepakt.