Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot zes jaar cel geëist voor grootschalige hennepteelt en leidinggeven aan een criminele organisatie.

De verdachten, een 53-jarige en een 42-jarige man uit Arnhem en een 49-jarige man uit het Spaanse Fuengirola worden onder meer verdacht van het leiden van een criminele organisatie die tussen 2010 en 2015 een groot aantal omvangrijke wietkwekerijen exploiteerde.

Het ging om professionele wietkwekerijen met tussen de 750 en 3200 planten. De organisatie wordt verantwoordelijk gehouden voor meer dan twintig soortgelijke kwekerijen. Geld dat werd verdiend met de teelt en verkoop van hennep werd onder meer geïnvesteerd in onroerend goed in Turkije en Brazilië.

Gedurende het onderzoek naar de criminele organisatie is tussen 2014 en 2017 meer dan 1,5 miljoen euro in beslag genomen, samen met meerdere voertuigen, waaronder twee sportwagens. Ook in het buitenland is beslag gelegd, onder meer op onroerend goed.

‘Deze organisatie scoort op vrijwel alle punten in de eredivisie van de criminaliteit. Enkel op het thema geweld kan het ernstiger’, aldus de officier. De officier van justitie acht deelname aan een criminele organisatie, hennepteelt, witwassen en vuurwapenbezit wettig en overtuigend bewezen. Tegen de verdachten zijn celstraffen van zes en vijf jaar geëist.

Naast de drie hoofdverdachten staan deze maand nog negentien andere verdachten in deze zaak voor de rechter. De rechtbank in Arnhem doet uitspraak op 10 december.