Lijntjes cocaïne © crime nieuws

Tot zes jaar cel voor grootschalige cokesmokkel op Urker viskotter

De rechtbank heeft vijf mannen veroordeeld tot celstraffen tussen de drie en zes jaar in verband met cocaïnesmokkel op de Urker viskotter Z181. Het ging in totaal om 261 kilogram die uit de Noordzee werd gevist.

De mannen hebben op 10 juni 2017 balen met cocaïne uit zee gevist nadat de drugs overboord was gegooid van een containerschip uit Zuid-Amerika. Een Poolse oproepkracht die pas kort van tevoren kreeg te horen wat de bedoeling was, moet maar liefst drie jaar de cel in. De schipper heeft 42 maanden opgelegd gekregen.

De eigenaar van de viskotter krijgt 4 jaar gevangenisstraf, dat is een jaar meer dan het OM had geëist. Een vierde man, die in direct contact stond met de organisatoren/financierders van de smokkel, krijgt 5 jaar celstraf. De hoofdverdachte moet 6 jaar de cel in. Hij vervulde een spilfunctie in het contact met de organisatoren van de drugsimport, aldus de rechtbank.

De rechtbank acht de smokkel van de cocaïne, ter waarde van miljoenen euro’s, bewezen op basis van bewijsmateriaal, zoals observaties en smsjes, en de verklaringen van enkele van de mannen. De rechtbank neem het de mannen kwalijk dat zij hun legale visserij hebben ingezet voor de illegale handel in harddrugs.