Tot zes jaar cel voor grootschalige online drugshandel op dark web

Drie mannen zijn door de rechtbank Noord-Holland veroordeeld tot zes, vierenhalf en drie jaar gevangenisstraf inzake grootschalige online drugshandel op het dark web en witwassen.

De veroordeelde mannen komen uit Amsterdam, IJmuiden en Breukelen en handelden tussen 2012 en 2014 op online marktplaatsen waar onder meer drugs verkocht werden. De mannen werkten met verschillende gebruikersnamen zoals AlbertHeijn, Holland Online en TheHeineken.

In 2014 werd na internationale samenwerking overgegaan tot het uit de lucht halen van honderden websites op het dark web. Door deze actie werden veel verdachten geïdentificeerd, waaronder ook de Nederlandse verdachten. Na grondig onderzoek ging de politie over op doorzoekingen en arrestaties.

Bij één van de verdachten werd bij een huiszoeking in IJmuiden een groot geldbedrag aangetroffen. In totaal ging het om 420.000 euro cash. Volgens justitie gaat het om winst uit de online drugshandel die voornamelijk ging via de post.

Met de opbrengsten uit de drugshandel hielden de verdachten er een luxe levensstijl op na. Zij profiteerden volgens het OM met verre vakantiereizen, dure auto’ s en een haast eindeloze stroom luxe goederen.

Het Openbaar Ministerie had tegen twee verdachten acht jaar gevangenisstraf geëist en tegen de derde man zes jaar. Dit is uiteindelijk lager uitgevallen.