Tot zes jaar cel voor ouders die jongetje dag lang in vrieskou op balkon lieten staan

Een moeder en stiefvader hebben tot zes jaar cel gekregen van een Belgische rechter omdat ze hun zesjarige kind als straf 15 uur lang in de vrieskou op een balkon lieten staan.

De officier van justitie had voor de stiefvader 10 jaar geëist en voor de moeder 12 jaar. Op 26 december vorig jaar belde het stel de hulpdiensten en meldden dat het jongetje zou zijn gevallen. Bij aankomst in de woning constateerden de hulpverleners dat het kind bewusteloos en onderkoeld was. Daarnaast bleek hij ook ondervoed te zijn en werden er sporen van mishandeling aangetroffen. Bij zijn tweelingzusje was dit ook het geval.

De twee kinderen werden daarop opgenomen in een ziekenhuis en de man en vrouw opgepakt. Uit verder onderzoek bleek dat de mishandeling en ondervoeding al enige tijd aan de gang waren. De kinderen kregen soms een hele dag niets te eten en werden onder een ijskoude douche gezet.

Op 26 december werd het jongetje betrapt door zijn stiefvader toen hij een pannenkoek wilde eten. Als straf moest het jongetje om 05.00 uur in de ochtend in zijn pyjama het balkon op. Daar moest hij blijven staan tot 20.00 uur in de avond.

De moeder schuift alle verantwoordelijkheid van zich af en zegt dat ze de hele dag sliep. Volgens haar was het de stiefvader die de kinderen mishandelde. Naar eigen zeggen zou zij ook regelmatig koude douches hebben gekregen net als haar kinderen. De rechter ging daar niet in mee en heeft de vrouw zes jaar cel opgelegd. De man, de stiefvader van het jongetje, moet vijf jaar de cel in.