Tot zes jaar geëist voor 17 kilo drugs in schuur en witwassen 1,2 miljoen aan cash en bitcoins

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot zes jaar cel geëist voor het witwassen van 1,2 miljoen euro aan bitcoins en grote geldbedragen.

Het OM verdenkt de twee mannen uit Elburg en Harderwijk daarnaast het voorhanden hebben van harddrugs, het doen van voorbereidingshandelingen voor de handel in harddrugs, valsheid in geschrift en oplichting. Een mededader, een 37-jarige vrouw uit Elburg, wordt verdacht van valsheid in geschrift en oplichting.

Volgens de officier zouden de hoofdverdachten, twee mannen van 47 en 32 jaar, met prepaid cryptocurrency-kaarten van november 2016 tot en met april 2019 bijna 240.000 euro contant hebben opgenomen bij verschillende pinautomaten. Een cryptocurrency-kaart is een kaart die anoniem gevuld kan worden met bitcoins en waarmee aankopen gedaan kunnen worden.

Uit onderzoek van de FIOD bleek dat de hoofdverdachten beschikten over grote geldbedragen en bitcoins. De mannen konden volgens het OM de uitgaven aan auto’s en horloges niet verklaren aan de hand van inkomensgegevens of legaal verkregen vermogen. ‘Verdachte heeft gesteld dat 7.000 euro van het onder hem in beslag genomen geld afkomstig is van een erfenis van zijn vader. Ik heb hem gevraagd daarvan schriftelijk bewijs of anderszins aan te leveren, doch zulks is door verdachte niet gedaan.’ Aldus de officier van justitie. De bedragen zouden bestaan uit contante opnamen, ontvangsten door verkoop van crypocurrencies, contante stortingen, contant geld en contante betalingen van auto’s en een horloge. In totaal zou het gaan om meer dan 1,2 miljoen euro.

Tijdens het onderzoek naar witwassen werd in de schuur van de woning van de 46-jarige hoofdverdachte meer dan 17 kilogram drugs aangetroffen. Ook werden er voorwerpen ter voorbereiding van de handel in verdovende middelen gevonden en werd er op zolder een gegevensdrager in beslag genomen met gegevens over online drugshandel. Uit de gegevensdrager zou volgens het OM blijken dat beide verdachten betrokken waren bij drugshandel.

Tegen de man van 47 eiste de officier gevangenisstraffen van zes jaar. De andere hoofdverdachte hoorde op 3 september al een gevangenisstraf van 5 jaar en 8 maanden en een geldboete van 28.5000 tegen zich eisen. Tegen de vrouw eiste het OM een werkstraf van 80 uur. Ook kondigde de officier op zitting een ontnemingsvordering aan. De rechter doet binnenkort uitspraak in deze zaak.