Tramschutter Gökmen T. vervolgd voor poging tot moord op cipier gevangenis De Schie in Rotterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat tramschutter Gökmen T. vervolgen voor poging tot moord op een cipier van de gevangenis in Rotterdam.

Op 17 februari stak de 40-jarige T. met een zelf gefabriceerd wapen in op een medewerker van penitentiaire inrichting De Schie. Het slachtoffer liep hierbij zware verwondingen op. Daarnaast wordt T. ook vervolgd voor vernieling en poging zware mishandeling. Dit incident vond plaats op 17 oktober jongstleden, op de dag af acht maanden na het steekincident. T. was op dat moment in de recreatieruimte van de gevangenis toen hij een agressieve houding aannam, volgens de cipiers. Allerlei spullen die in de recreatieruimte stonden werden daarbij vernield. Toen een medewerker hem opdroeg te bedaren, gooide hij hete vloeistof in de richting van de medewerker. Die raakte daarbij gewond.

T. zit op dit moment een levenslange gevangenisstraf uit voor een aanslag in en rond een tram in Utrecht op 18 maart 2019. Hierbij kwamen uiteindelijk vier mensen om het leven en raakten meerdere personen gewond, waarvan twee ernstig. Ondanks het feit dat hij levenslang heeft en dus nooit meer vrijkomt, is het OM van mening dat het van groot belang is hem te vervolgen voor de nieuwe feiten. Dat is in de eerste plaats belangrijk voor de slachtoffers van beide incidenten in Penitentiaire Inrichting De Schie, maar ook als signaal richting de maatschappij dat dergelijk gedrag niet geaccepteerd wordt. Wanneer de zaak voor de rechter behandeld zal worden is nog niet bekend.