Turkse chauffeur veroordeeld voor smokkel 12 miljoen cash voor misdaadclans

Een Britse rechter heeft een Turkse vrachtwagenchauffeur veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het smokkelen van ruim 12 miljoen pond aan crimineel vermogen.

De 40-jarige Nasuf Nasufoglu uit Istanbul, was het doelwit van een gezamenlijke door de National Crime Agency en de Metropolitan Police Organised Crime Partnership. Op 27 september 2019 werd de chauffeur in de haven van Dover gecontroleerd en bleek een partij cash bij zich te hebben. In koelkasten in zijn vrachtwagen werd in totaal 264.050 pond aangetroffen en in beslag genomen.

De man werd aangehouden en vastgezet voor verhoor. Na verder onderzoek bleek dat Nasufoglu tussen 1 mei 2019 en de dag dat hij werd gearresteerd ongeveer 45 keer heen en weer is gereden en als geldkoerier heeft gefungeerd. Op basis van afbeeldingen op zijn telefoon bleek de man 272 unieke pakketten met cash te hebben vervoerd met naar schatting 12 miljoen in contanten.

Nasufoglu verzamelde het geld van georganiseerde misdaadclans in het Verenigd Koninkrijk en leverde de partijen aan personen in het buitenland. Hij pleitte schuldig bij de rechtbank en de rechters hebben de Turkse chauffeur veroordeeld tot 4,5 jaar gevangenisstraf.