Twee jaar cel geëist voor grootschalige drugshandel op darkweb als ‘DutchAngels’

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft twee jaar cel geëist tegen een man voor grootschalige drugshandel op het darkweb onder de naam DutchAngels.

Het onderzoek werd gestart nadat er geconstateerd werd dat een vermoedelijk Nederlandse verkoper actief was op Dark Market, een handelsplatform op het darkweb. De persoon hierachter handelde in verschillende soorten drugs. Ook Europol was betrokken bij het onderzoek en er kwamen deposit-adressen en financiële transacties naar boven. Er doken ook foto’s op van de aangeboden goederen met bijbehorende gps-locaties. Ook werden er volgens het OM honderden berichten gevonden die verzonden en ontvangen zijn door DutchAngels. Daarin werd gesproken over onder meer drugs. De handel zou tussen oktober 2019 en april 2022 hebben plaatsgevonden.

Verder onderzoek naar het account leidde de politie uiteindelijk naar de 26-jarige verdachte. De man werd in april 2022 aangehouden. In zijn woning zijn meerdere gegevensdragers in beslag genomen, waarin berichten en afbeeldingen werden aangetroffen die duiden op de internationale handel in drugs. Het gaat om MDMA, cocaïne, metamfetamine en ketamine. Ook hier zijn afbeeldingen gevonden met gps locatiegegevens die terug te voeren zijn naar het adres van de verdachte. Verder treffen agenten o.a. belastende notities aan met buitenlandse adressen, track & trace gegevens en details van pakketjes. De politie neemt die dag poststukken, zoals enveloppen, een labelprinter, een kleine weegschaal en een vacumeermachine in beslag.

De verdachte ontkent de drugshandel en zegt niet betrokken te zijn bij misdrijven. Er zijn geen poststukken aangetroffen maar desondanks gaat het OM er vanuit dat er op grote schaal is gehandeld in drugs. Dat zou blijken uit alle chats en ander bewijs. Tegen de man is een gevangenisstraf van 24 maanden geëist en een geldboete van 40.000 euro. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.