Twee jaar cel voor kinderarts gepakt met ruim 1,2 miljoen beelden van ernstig misbruikte kinderen

Een voormalige Britse kinderarts is veroordeeld tot een gevangenisstraf vanwege meer dan een miljoen beelden van misbruikte kinderen.

Het gaat om de 48-jarige David Shaw uit Taunton in Somerset. De voormalige arts deed zijn best om zijn activiteiten af te schermen. Desondanks kwam hij in het vizier van agenten van de National Crime Agency. Na wat recherchewerk kon zijn identiteit vast worden gesteld.

Shaw werd in februari 2019 aangehouden bij een inval door NCA-agenten in zijn huis in Maidstone, Kent. Zijn apparaten zoals computers en harde schijven werden in beslag genomen en uit forensisch onderzoek bleek dat 16 ervan 1.278.256 beelden van kinderen erop hadden. Het ging om beelden van misbruik in verschillende gradaties, waarvan veel in de meest ernstige gradatie.

Shaw volgde een opleiding aan de Guy’s Hospital Medical School en studeerde af in 2004. Hij was geregistreerd bij de General Medical Council (GMC) en oefende als huisarts tussen 2005 en 2013, waarna zijn GMC-lidmaatschap afliep en hij niet langer als arts werkte, aldus een woordvoerder. De rechtbank heeft de voormalige kinderarts nu schuldig bevonden en veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Hij pleitte zelf eerder al schuldig inzake het maken, bezitten en verspreiden van de beelden.

©️ NCA