Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Twee jaar cel voor mislukte bevrijdingsactie Mocro Maffia kopstuk uit gevangenis Zutphen

De rechtbank heeft tot twee jaar cel opgelegd voor een mislukte bevrijdingsactie van een Mocro Maffia kopstuk uit de gevangenis in Zutphen.

Op 19 januari probeerden vier mannen Omar L., die vastzit voor een reeks Mocro Maffia liquidaties, te bevrijden uit de gevangenis in Zutphen. Met een slijptol en betonschaar probeerden ze de inrichting in te komen. Het plan mislukte omdat de accu van de slijptop leeg raakte voor het viertal binnen was.

Op beelden is te zien dat L. over het hek probeerde te klimmen toen hij door had dat de actie met de slijptol niet zou lukken. De vier mannen die hem probeerden te bevrijden sloegen daarna op de vlucht. Voor ze vertrokken werd een bestelbus in brand gestoken als afleidingsmanoeuvre.

De politie kwam massaal ter plaatse en heeft in de omgeving gezocht naar de gevluchte verdachten. Kort na de mislukte ontsnapping werden de vier Fransen aangehouden en vastgezet. Omar L., die een levenslange celstraf uitzit, werd na de ontsnappingspoging overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

Tegen de vier Fransen eiste het OM gevangenisstraffen van 4,5 jaar. Volgens de rechtbank is de maximale straf voor het bevrijden van een gevangene maximaal vier jaar. Omdat het bij een poging is gebleven komt de rechtbank tot een lagere straf dan geëist. De Fransen moeten twee jaar de cel in.