Twee jaar cel voor verkrachting op klaarlichte dag in trein

Een man is door de rechtbank veroordeeld tot twee jaar cel voor een verkrachting op klaarlichte dag in een trein tussen Den Helder en Anna Paulowna.

Op 13 november vorig jaar zat een vrouw in de ochtend in de trein toen de 45-jarige man naast haar ging zitten. Zij had hier duidelijk geen zin in en is op een andere plek gaan zitten. De verdachte is opnieuw naast haar gaan zitten. Hij heeft haar de weg versperd door zijn voeten tegen de tegenovergelegen toiletdeur te zetten.

Toen het slachtoffer opstond en over hem heen probeerde te stappen om opnieuw op een andere plek te zoeken, stak de man plotseling zijn hand in haar onderbroek en verrichtte hij een handeling. De vrouw viel, waarop de man met grof geweld haar panty en onderbroek kapot trok en in zijn jaszak stopte.

Het plotselinge geweld op klaarlichte dag in de trein in het bijzijn van medepassagiers moet haar volledig hebben overrompeld, aldus de rechtbank. Het kan niet anders dan dat de verkrachting voor de vrouw een beangstigende, vernederende en kwetsende ervaring is geweest. Hij heeft een grove inbreuk gemaakt op haar geestelijke en lichamelijke integriteit en haar gevoel van veiligheid aangetast. De vrouw heeft aangegeven dat zij een behandeling bij een psycholoog volgt om deze traumatische gebeurtenis te verwerken.

De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij zich op geen enkele manier heeft bekommerd om te gevoelens van de vrouw en de gevolgen van zijn daad. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank ook meegewogen dat de verkrachting onverwachts op klaarlichte dag in de trein plaatsvond. De man heeft 24 maanden cel opgelegd gekreken en moet de vrouw daarnaast 5000 euro immateriële schade betalen.