Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Twee jaar cel voor verzorger verzorgingstehuis Vlaardingen na verkrachting 88-jarige vrouw

De rechtbank heeft een verzorger veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de verkrachting van een 88-jarige vrouw in een verzorgingstehuis in Vlaardingen.

De 27-jarige Philip V. heeft bekend dat hij op 28 juli 2020 in een verzorgingstehuis een bejaarde vrouw heeft verkracht. De vrouw was door een hersenbloeding volledig afhankelijk van de verzorging en kon zich op dat moment alleen beperkt met haar mimiek uiten. De man, verzorger in het verpleeghuis, heeft ook twee filmpjes gemaakt van zijn handelingen.

De verdachte heeft naar het oordeel van de rechtbank bewust een slachtoffer gekozen dat zich niet kan uiten en daarmee geprobeerd zijn handelen te verhullen. Deze zeer ernstige aantasting van de lichamelijke integriteit van een vrouw op hoge leeftijd heeft niet alleen verstrekkende gevolgen gehad voor het slachtoffer zelf, maar heeft tot een schok en zeer grote verontwaardiging geleid binnen de familie van het slachtoffer en het (verzorgend) personeel van het verzorgingstehuis, aldus de rechtbank.

V. heeft voor de zeer ernstige feiten een gevangenisstraf van twee jaar opgelegd gekregen. De verdachte moet zich verder aan zeer strikte voorwaarden houden, anders kan er worden overgegaan tot tbs met dwangverpleging. De verdachte had tijdens de verkrachting last van meerdere geestelijke stoornissen, waarvoor hij behandeld moet worden.

Naast de celstraf krijgt de man ook een beroepsverbod van zeven jaar. In die periode mag hij niet in de verpleging, dan wel in de verzorging in de breedste zin van het woord werkzaam zijn. Naast deze straffen moet hij ook een schadevergoeding van 10.000 euro betalen aan het slachtoffer.