Twee Mexicanen aangeklaagd voor tientallen lichamen dode migranten in vrachtwagen Texas

De Amerikaanse autoriteiten hebben twee mannen aangeklaagd in verband met de vondst van de lichamen van tientallen dode migranten in een vrachtwagen.

Het gaat om twee Mexicaanse staatsburgers die een mogelijke link hebben met de vrachtwagen. Volgens een woordvoerder worden ze verdacht van mensensmokkel die leidde tot de dood van 51 personen. Daarnaast worden ze beschuldigd van illegaal wapenbezit.

Na onderzoek kwam de politie via de registratie van het voertuig uit op een adres in San Antonio. Daar werden de verdachten aangehouden toen ze de woning verlieten. Er is een derde verdachte aangehouden die de vrachtwagen zou hebben bestuurd. Hij wordt naar verwachting ook aangeklaagd maar ligt momenteel nog in het ziekenhuis.

De doden werden gevonden in de vrachtwagen na een melding van een voorbijganger. Toen de politie ter plaatse was zagen ze stapels lichamen in de oplegger. Het ging aanvankelijk om 46 doden maar dat getal is nu opgelopen. Het gaat om 39 mannen en 12 vrouwen, vermoedelijk allen afkomstig uit Centraal-Amerikaanse landen.

Er is een groot onderzoek gaande naar de dood van de migranten. Ze zijn vermoedelijk door oververhitting en uitdroging gestorven. Op het moment dat de agenten de oplegger doorzochten was het buiten maar liefst 39,4 graden. De slachtoffers hadden geen water en er was ook geen airco of andere koeling in de laadruimte.