Tweetal gepakt met grote hoeveelheid lachgas (genoeg voor ruim 30.000 ballonnen) en aangehouden

De politie heeft twee verdachten die vanuit Duitsland het land inreden gepakt met een grote hoeveelheid lachgas.

Een 40-jarige vrouw en een 19-jarige man uit Frankrijk worden vanmiddag voorgeleid bij de rechter-commissaris op verdenking van het vervoeren van 240 kilogram lachgas. Ze waren van plan om de lachgasflessen via Nederland naar België te vervoeren nadat ze op vrijdag 7 juli uit Duitsland waren gekomen.

De auto waarin de verdachten reden, werd gecontroleerd door de Koninklijke Marechaussee (KMAR) en de Bundespolizei toen ze vanuit Duitsland Venlo binnenreden. De auto, die in beslag is genomen, bleek vol te liggen met lachgasflessen: 50 flessen van 2 liter, 6 flessen van 25 liter en 5 flessen van 20 liter. In totaal gaat het om een nettogewicht van 240 kg. Een gemiddelde lachgasballon bevat ongeveer 8 gram, wat betekent dat deze hoeveelheid voldoende is om 30.000 ballonnen te vullen.

Sinds 1 januari 2023 is het lachgasverbod van kracht in Nederland. Lachgas staat sinds die datum op lijst II van de Opiumwet, waardoor het onder andere verboden is om lachgas binnen of buiten Nederland te brengen, te verkopen of te bezitten. Het doel van dit verbod is om het recreatieve gebruik van lachgas te verminderen en het aanbod te beperken. Professioneel gebruik van lachgas voor medische en technische doeleinden blijft wel toegestaan, evenals het gebruik van lachgas als toevoeging aan voedingsmiddelen.

Het Openbaar Ministerie (OM) Limburg brengt deze zaak snel voor de rechter vanwege de grote hoeveelheid lachgas die in beslag is genomen.