Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Tweetal hoort cel eisen na buitmaken 165.000 euro van goedgelovige man na contact Marktplaats

Een stel stond voor de rechter voor het oplichten van een zeer goedgelovige man en het buitmaken van ruim 165.000 euro hierbij.

Een 58-jarige man uit Maasdijk werd afgelopen winter het slachtoffer van een gewiekst oplichtersduo dat zijn goedgelovigheid volledig uitbuitte. De twee geliefden zetten een ingenieuze oplichtingspoging in scène, waarbij zelfs een gijzeling door de drugsmaffia werd nagebootst om de man van zijn geld te beroven. Uiteindelijk slaagden ze erin om maar liefst 165.000 euro afhandig te maken.

Het oplichtersduo kwam in contact met het slachtoffer nadat er een deal op Marktplaats plaatsvond. De 43-jarige man, die deel uitmaakte van het duo, ontdekte dat de man graag een vriendin wilde en besloot zijn eigen vriendin, een 44-jarige vrouw, aan hem te koppelen. De vrouw speelde haar rol perfect en wist het slachtoffer verliefd te maken, ondanks de grote afstand tussen hen (zij woonde in Groningen, hij in Maasdijk).

Toen het slachtoffer onthulde dat hij veel geld in huis had, zag de man van het oplichtersduo zijn kans schoon. Hij wachtte in de buurt in zijn auto tot zijn vriendin het sein gaf dat het veilig was. Vervolgens doorzochten ze de hele woning terwijl het slachtoffer afwezig was en namen ze 60.000 euro mee.

Het slachtoffer besefte dat zijn nieuwe liefde en de tussenpersoon hierbij betrokken waren, maar werd opnieuw misleid. De verdachten wisten hem over te halen om 70.000 euro te investeren in vastgoed, met de belofte dat hij zijn 60.000 euro terug zou krijgen. Hierdoor steeg het bedrag dat hij verloren had tot 130.000 euro.

Kort daarna verscheen de man van het oplichtersduo weer bij het slachtoffer, ditmaal met rolkoffers vol wit poeder. Hij verzekerde het slachtoffer dat het om maar liefst 65 kilo cocaïne ging, afkomstig van de Colombiaanse drugsmaffia. Hij beweerde dat ze nu dachten dat het slachtoffer met hen samenwerkte. Het slachtoffer werd gedwongen de koffers te bewaren en werd gevraagd om opnieuw 35.000 euro te betalen. Uit angst en om ervoor te zorgen dat de man zou vertrekken met zijn koffers, voldeed het slachtoffer aan de eisen.

Het oplichtersduo probeerde de druk verder op te voeren door een gijzeling in scène te zetten. Ze belden het slachtoffer via een videoverbinding en lieten hem de man vastgebonden op een stoel zien, omringd door twee gemaskerde personen met een machete en een pistool. Ze beschuldigden het slachtoffer van het praten en dwongen hem opnieuw tot betaling. Op dat moment besloot het slachtoffer de politie in te schakelen, die een einde maakte aan de oplichtingspraktijken. Bij het onderzoek door de politie werd vastgesteld dat er voor 80.000 euro aan goud was gekocht met het gestolen geld, wat in beslag werd genomen.

De officier van justitie omschreef de verdachten als doortrapt en geraffineerd, die bewust misbruik maakten van de goedgelovigheid van het slachtoffer. De druk en de scenario’s werden steeds heftiger gedurende een relatief korte periode van een maand. De aanklager vroeg om een gevangenisstraf van 36 maanden voor de man en 32 maanden voor de vrouw.