© US Army (public domain) via Wikimedia Commons

Tweetal moet 23 jaar de gevangenis in voor poging tot liquidatie op advocaat uit Enschede

De rechtbank heeft twee mannen veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf voor een poging tot liquidatie op de Enschedese advocaat Philippe Schol.

Op 6 november 2019 werd het slachtoffer in het Duitse Gronau nabij zijn woning vanuit een rijdende auto onder vuur genomen. Schol werd geraakt en is met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Hij heeft de liquidatiepoging uiteindelijk overleefd. De politie stelde een onderzoek en kwam twee verdachten, de 48-jarige Bert Jan ten V. en de 32-jarige Maikel T. T. beiden uit Hengelo, op het spoor. De aanslag zou te maken hebben met faillisementen waarbij de advocaat optrad als curator.

Volgens de rechtbank was de poging tot liquidatie op Schol een ‘grondig en langdurig voorbereid moordplan’. Wie de schoten heeft gelost is nooit vastgesteld, maar dat maakt volgens de rechtbank niet uit. Beiden verdachten hadden dezelfde bedoeling, namelijk het doden van de advocaat. De mannen hebben 23 jaar gevangenisstraf, conform de eis van justitie, opgelegd gekregen.