Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Uitspraak uitvoerders liquidatie Peter R. de Vries uitgesteld tot na zomer vanwege ‘getuige 5089’

De uitspraak tegen de vermeende uitvoerders van de liquidatie op misdaadjournalist Peter R. de Vries, is uitgesteld tot na de zomer.

De rechtbank en de verdediging van de vermeende uitvoerders van de moord op Peter R. de Vries hadden nieuwe stukken van het OM ontvangen. Volgens de rechtbank kunnen die stukken relevant zijn voor het uiteindelijk oordeel. Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) had gelegen, kon de rechtbank op donderdag 14 juli volgens planning uitspraak doen in de stafzaak. De nieuwe stukken werpen volgens het OM geen nieuw licht op de zaken van de vermeende uitvoerders van de moord op Peter R. de Vries tegen wie op 7 juni van dit jaar levenslang is geëist.

Het onderzoek naar de opdrachtgever(s) van en andere betrokkenen bij de moord op De Vries wordt uitgevoerd door de Landelijke Recherche onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. Er zijn recent meerdere personen opgepakt in het onderzoek rond het aansturen van de moordenaars. Tegen de twee, Delano G. en Kamil E., zijn levenslange gevangenisstraffen geëist. De zaak is inmiddels heropend vanwege de nieuwe ingediende stukken rond getuige 5089.

De misdaadjournalist werd in juli 2021 neergeschoten in Amsterdam na een uitzending van RTL Boulevard. De Vries overleefde de aanslag niet en bezweek later in het ziekenhuis. Eerder werd de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, doodgeschoten en daarvoor de onschuldige broer van Nabil B.. De Vries stond B. bij in het grote Marengo-liquidatieproces. Of de moorden direct gelinkt kunnen worden aan de verdachten in Marengo-proces (Ridouan Taghi en co) is vooralsnog niet te zeggen maar het OM komt met de nieuwe aanhoudingen wel een stuk dichterbij. Zo zou verdachte Krystian M. gelinkt zijn aan een neef van Ridouan Taghi.