USB-sticks met gevoelige informatie gestolen bij inbraak officier van justitie

Bij een inbraak in de nacht van woensdag op donderdag in de woning van een officier van justitie van het parket Rotterdam zijn usb-sticks gestolen waar gevoelige informatie op staat.

Bij de inbraak is ook de werktelefoon van de officier van justitie gestolen. De telefoon is alleen te gebruiken door medewerkers van het OM. De usb-stick waren niet beveiligd. Dat betekent dat de dossiers die er op staan met een paar klikken gelezen kunnen worden. De officier had die meegenomen om thuis zaken te kunnen voorbereiden.

Voor het omgaan met gevoelige informatie, zoals op de usb-sticks staan, heeft het OM richtlijnen. Zo moeten de usb-sticks altijd beveiligd zijn en moeten strafdossiers thuis in kluizen worden bewaard. Zelfs het vervoeren van de dossiers gebeurt in een soort kluizen. Dit heet het OM in Rotterdam laten weten.

“Dit had niet zo mogen gebeuren. Het is erg vervelend”, aldus een woordvoerder van het OM. De inbraak lijkt, volgens het OM, geen gerichte actie. Op de usb-sticks stond informatie omtrent een moordonderzoek en een drugszaak.

Misschien hadden ze de zaak beter stil kunnen houden want nu weet de inbreker ook wat hij in handen heeft. Als dit niet naar buiten was gekomen waren de usb-sticks wellicht gewoon weggegooid door de dader(s) omdat ze geen waarde hebben. Nu dus wel nu ze weten welke info erop staat.

USB-sticks met gevoelige informatie gestolen bij inbraak officier van justitie