Utrechter die A’damse ripper doodschoot hoort 14 jaar tegen zich eisen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft straffen van 14, 9 en 6 jaar geëist tegen drie mannen die op 15 juli 2012 betrokken zouden zijn geweest bij een schietpartij op de Falklanddreef in Utrecht. Aanleiding voor het vuurwapengeweld was een ripdeal. Bij de schietpartij die op de ripdeal volgde raakte één van de verdachten gewond en werd één persoon doodgeschoten.

In een woning in een flat aan de Falklanddreef zaten op 15 juli 2012 vier mannen uit Utrecht en drie uit Amsterdam voor een drugsdeal. De afspraak was dat de Amsterdammers een grote hoeveelheid hasj zouden kopen. In plaats van geld tevoorschijn te halen trok één van de Amsterdammers een pistool. De Utrechters werden beroofd van hun hasj en opgesloten in de flat.

Maar de mannen uit Utrecht wisten klaarblijkelijk waar ze mee bezig waren want er was nog een vijfde man die buiten alles in de gaten hield. Dit was een 32-jarige man eveneens uit Utrecht. Hij zat buiten in zijn auto te wachten toen hij de drie Amsterdammers uit de flat zag komen. Hij trad direct kordaat op en schoot op de drie rippers uit Amsterdam. Daarbij werd een 20-jarige jongen dodelijk geraakt. De schutter wist de tas met de hasj weer te bemachtigen maar werd in de tussentijd in zijn been geschoten. De tas met hasj is overigens nooit meer boven water gekomen.

De officier houdt de 32-jarige schutter verantwoordelijk voor doodslag op de 20-jarige Amsterdammer en eist 14 jaar celstraf tegen hem. De twee Amsterdammers die de schietpartij overleefden, wordt het medeplegen van een poging doodslag op de 32-jarige Utrechter verweten, het medeplegen van afpersing en diefstal met geweld, het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving en het medeplegen van het wapenbezit. Eén van hen had tevens vals geld in bezit. Tegen hen eist het OM 9 en 6 jaar celstraf. De verdachte die 9 jaar tegen zich hoorde eisen had volgens justitie een actievere rol bij de ripdeal en was ook degene die geschoten had. Bovendien heeft hij een strafblad, in tegenstelling tot zijn medeverdachte.

Dinsdag 23 april gaat de zitting verder.

Bron: OM