© Politie

Utrechters die met Audi vol gaslflessen plofkraak wilden plegen veroordeeld tot celstraffen

De rechtbank heeft twee mannen uit Utrecht veroordeeld die een plofkraak wilden gaan plegen op een geldautomaat in Duitsland.

In de nacht van 18 mei 2020 krijgt de Nederlandse politie een melding binnen over een Audi die drie dagen eerder betrokken was bij een achtervolging in Duitsland. De auto rijdt op het moment van de melding op de A12 ter hoogte van knooppunt Oudenrijn in Utrecht. Verschillende politieauto’s wachten vervolgens op de komst van de Audi. Bij Bunnik, in de richting van Arnhem, zien agenten de auto rijden. Ter hoogte van de afslag Maarn geeft de politie tevergeefs een stopteken. De bestuurder verlaat de snelweg en rijdt met hoge snelheid richting Doorn

Er ontstaat vervolgens een achtervolging waarbij meerdere politieauto’s deelnemen. Tijdens de vluchtpoging rijdt de bestuurder tegen een politieauto aan. Uiteindelijk komt de Audi tot stilstand tegen een kunstobject, vlakbij een politiebureau in Zeist. Het duo probeert nog te voet te vluchten, maar het lukt de agenten om hen een paar minuten later in de buurt aan te houden.

In de Audi vindt de politie gasflessen, een breekijzer en voorhamer, een stroomstootwapen en jerrycans met benzine. Dit zijn voorwerpen die doorgaans gebruikt worden bij het plegen van plofkraken op geldautomaten. Dat geldt ook voor de aangetroffen handschoenen en ammoniak, die zijn bedoeld om biologische sporen te voorkomen en uit te wissen. In de Audi lagen ook twee mobiele telefoons. Op de ene telefoon stonden foto’s van een pinautomaat in Duitsland. Op de andere trof de politie een bericht met het bijbehorende adres. De foto’s én het bericht waren een dag eerder, op 17 mei, verstuurd.

De rechtbank leidt uit de foto’s af dat de verdachten van plan waren een plofkraak te plegen. Omdat het nog niet tot een daadwerkelijke poging was gekomen, acht de rechtbank bewezen dat zij voorbereidingen voor het plegen van een plofkraak hebben getroffen. De rechtbank veroordeelt de 23-jarige verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats tot een celstraf van 16 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Hij bestuurde de Audi. Daarnaast legt de rechtbank hem een rijontzegging op van een half jaar én moet hij twee geldboetes betalen van 200 en 500 euro. De boetes zijn voor het negeren van een stopteken én het veroorzaken van gevaar of hinder op de weg. De 22-jarige medeverdachte uit Utrecht is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. De opgelegde straffen zijn conform de eis van de officier van justitie.