De Utrechtse tramschutter Gökmen T. blijkt uit een reconstructie koelbloedig te werk te zijn gegaan en herlaadde meerdere keren zijn wapen. T. zou ook een soort van ‘iene miene mutte’ hebben gedaan.

Uit de reconstructie blijkt dat T. meerdere keren door het gangpad is gelopen terwijl hij op slachtoffers schoot. Zijn vuurwapen weigerde op verschillende momenten wat volgens de inzittenden bij hem leidde tot irritatie.

De reconstructie werd behandeld in de rechtszaak waar vandaag de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen T. van start is gegaan. Te zien was onder meer hoe een man een ruit van de deur had ingetrapt waarna drie personen door het gat naar buiten konden kruipen. Een vierde probeerde ook op deze wijze te ontsnappen maar werd doodgeschoten.

De schietpartij in de tram nam meer dan twee minuten in beslag. Toen T. op de inzittende van een auto schoot leek het erop alsof hij ‘iene miene mutte’ deed tussen de doodgeschoten slachtoffer en een andere inzittende van de auto. T. zegt te hebben gehandeld vanuit zijn geloof. Experts hebben geconcludeerd dat de verdachte zwakbegaafd en verminderd toerekeningsvatbaar is. De strafeis wordt binnenkort bekendgemaakt.

UPDATE: Gökmen T. is afgevoerd uit de rechtszaal nadat hij op zijn advocaat begon te spugen. Zijn raadsman had de rechter verzocht om meer op zijn niveau te praten en kennelijk vond T. dat beledigend. Eerder hadden experts al vastgesteld dat T. zwakbegaafd is.